Journalisten och författaren Jan-Ewert Strömbäcks Bagaget rymmer det mesta: mikro och makrohistoria, Virserum och Washington DC, humor och tragedi, bitsk satir och gravallvarlig analys ligger omsorgsfullt nedpackade. Öppna Bagaget, läs, skratta, förargas, lär och njut.
Från småländska emigranter via grundämnet litiums betydelse för mänskligheten, tjeckisk samizdat, Joe Hill och Målle Lindbergs rock ’n rollpredikningar, till förbisedda samhällsbyggare som Mary Andersson och Kerstin Hesselgren.
Jan-Ewert Strömbäcks Bagaget är en ständigt överraskande resa, en kortprosasvit om 73 notiser med nedslag i självbiografiska minnen och kommentarer till samtida skeenden. Författarens liv, fyllt av möten med både kända och okända medmänniskor, speglas mot det svenska folkhemmets uppgång och fall. Vad avslöjar konstruktionen av hallar om ett folks mentalitet? Och vad hände egentligen längs vägen med liberalismen, folkrörelserna och politikens värdegrund?
I Bagaget lyfter Jan-Ewert Strömbäck upp skärvor från ett långt och innehållsrikt liv, skärvor som glimmar till och återspeglar Sverige, världen, den mänskliga och omänskliga tillvaron, genom ett engagerat liberalt temperament. Det är personligt och allmängiltigt, bildat och associativt, lättläst med djup.
Bagaget ges ut med tryckbidrag från Karl Staaffs fond för frisinnade ändamål.
***
Jan-Ewert Strömbäck har verkat som journalist och författare sedan 1970-talet, bland annat på Sveriges Radio, LO-tidningen och tidningen Arbetarskydd. Repertoar och uttrycksformer har växlat: skönlitteratur, radioreportage, kulturjournalistik, debattböcker och kritiskt granskande samtidshistoria ryms på verkslistan. Jan-Ewerts texter har ofta handlat om den lilla människans omständigheter i en globaliserad värld, om solidaritet, arbetsmiljö, migration, psykisk ohälsa och socialpolitik.